Šta storytelling JESTE, šta storytelling NIJE

Hajde da krenemo od početka i da probam slikovito da razjasnim i objasnim šta storytelling jeste, a šta storytelling nije. Ovo je ujedno i prvi korak koji morate da razumete ako se dvoumite, troumite, četvoroumite da li je “pričanje priče” za vaš biznis ili ne. Kako može da vam služi u zavisnosti od vaših trenutnih potreba, zahteva i želja.

Kao što sam rekala u prethodnom postu, priče i pričanja su ljudima u krvi. Svi mi ih koristimo svakodnevno, neko manje neko više. Činjenica je da bez pričanja priče čovečanstvo ne bi preživelo i nadživelo sva vremena, složićete se?

Daću vam odmah jedan primer iz koga ćete jasno moći i sami da zaključite i uočite tu jasnu i preciznu razliku između “jeste i nije” storytelling.

Storytelling kroz primer

Sigurno ste barem jednom u svom životu sreli, na primer, drugaricu iz srednje koja vam je spominjala jednu Jelenu koja je išla sa vama u školu, ali drugi razred. Pokušavala je na sve moguće načine da vam je slikovito dočara. Međutim, ni ime, kao ni prezime nisu vam pomogli da je prizovete u sećanje. Prosto niste mogli da se setite ni jedne osobe koja se tako zove.

Zatim je vaša drugarica pokušala sa opisima. Duga crna kosa, smeđe oči. Uvek je nosila džins, široke košulje i starke. Na odmorima je dosta često sedela na klupi ispod prozora kabineta hemije. Družila se sa Markom iz III-2 i nekom ekipom sa drugog smera.

Na tren vam se kao učinilo da bi možda, ali možda znali o kome se radi, ali ni pored svih tih silnih opisa i asocijacija niste mogli sa sigurnošću da se setite izvesne Jelene iz IV-1. Okreni – obrni u vašoj školi je bilo na desetine devojaka koje se tako zovu i koje su u to vreme nosile džins – takva je bila moda. Marka iz III-2 ste znali iz viđenja, ali niste baš pratili s’kim se druži niti vas je to zanimalo baš preterano.

A kako ne znaš Jelenu, ona je sestra onog tipa u kojeg si bila zaljubljena do ušiju.

Tako je, eto okidača, odmah ste se u trenutku setili nje. Odmah iz prve sa svim detaljima.

Jelene Milić iz IV-1, duga crna kosa vezana u rep. Svetle farke, obavezno neka bledo plava košulja i bele starke. Družila se sa ekipom iz nižeg razreda i uvek su posle časova sedeli na klupi ispred škole.

A kako ste to znali, tako što ste sasvim slučajno tu prolazili u nadi da ćete videti svoju simpatiju kako sedi sa sestrom ili #nedajbože kako bi se nekako na korak pridružili toj družini, a dva koraka simpatiji.

Da, baš ta Jelena, rođena sestra vaše simpatije zbog kojeg ste gubili glavu, slušali balade do duboko u noć i jedva ga preboleli posle par godina. Zbog njega ste se ošišali na paž i odlazili na mesta gde se sluša rock, koji usput rečeno mrzite, samo da biste ga videli.

Razumeli ste, zar ne?

Daklem, storytelling je uvek u službi pričanja inspirativnih priča koje vrlo lako mogu da asociraju i na taj način omoguće lakše pamćenje i prepričavanje.

Ko bi zapamtio sve Jelene ovog sveta sa dugačkom crnom kosom i smeđim očima? To može da bude na desetine i stotine takvih osoba koje poznajete ili koje ste nekada upoznali. Čak i odeća ne mora da bude asocijacija na određenu personu, osim ako nije specifična. Jelena u džinsu i Jelena sa žutim šeširom i paunovim perom se u mnogome razlikuju. Zapitajte se koja će vam pre ostati u sećanju?

Ali ko se ne bi setio Jelene Milić, rođene sestre svoje simpatije iz srednje škole? Svi!

Da objasnim još plastičnije:

Jelena sa dugačkom kosom i smeđim očima NIJE storytelling – to je običan opis.

Jelena Milić- rođena sestra vaše simpatije JESTE storytelling jer budi emocije i jasne asocijacije (jedna davna ljubav, velika ko more).

Kada to prebacimo u biznis možemo reći ovako nešto:

Najbolji čokoladni kolač u gradu – pa i NIJE baš storytelling. Ima milion “najboljih” čokoladnih kolača u vašem gradu.

Miris vašeg detinjstva – bakin čokoladni kolač – svakako može biti i JESTE početak dobrog storytelling. Budi emocije na čokoladne kolače vaše bake i neka lepa vremena kada ste bili dete.

Da rezimiramo

  • Storytelling JESTE asocijativno pričanje priče koja se lako prepričava
  • Storytelling JESTE pričanje emotivne priče koja pokreće na akciju
  • Storytelling JESTE proces koji traje

Sve drugo NIJE storytelling. 🙂

Leave A Comment